De app bestaat in de basis uit twee schermen; het hoofdscherm waarin alle beschikbare Sobileks getoond worden en een scherm waarin je deze kunt bewerken. Een Sobilek is simpelweg een speurtocht met een aantal vragen waaraan media of een GPS locatie toegevoegd kan worden. Deze speurtocht kan via het startscherm met anderen gedeeld worden, die deze vervolgens kunnen afspelen in deze app.
Op het hoofdscherm wordt een overzicht getoond van alle Sobileks die op deze device gemaakt zijn of zijn geïmporteerd vanuit een andere toepassing (bijvoorbeeld een Sobilek die met je gedeeld is via WhatsApp). Sobileks kunnen vanaf het hoofdscherm bewerkt worden of afgespeeld.
De knoppen op dit scherm hebben de volgende werking:
Speel de Sobilek af. Ofwel: speel de speurtocht.
Open de bewerkmodus van deze Sobilek. Deze optie is alleen beschikbaar als deze Sobilek op het huidige apparaat is aangemaakt, of wanneer de optie "Sta bewerken alleen toe op dit apparaat" voor deze Sobilek is uitgeschakeld (onder nader toegelicht).
Verwijder de Sobilek van dit apparaat
Deel deze Sobilek met anderen
Maak een nieuwe Sobilek aan
Importeer een eerder gedeelde Sobilek door een bestand te selecteren
Een Sobilek kan gedeeld worden met vrienden m.b.v. de delen knop op het start scherm (laatste knop helemaal rechts). De Sobilek zal gecomprimeerd worden tot een .zip bestand en via de gekozen app gedeeld worden. Vanuit hier zijn er 2 opties om de Sobilek op een andere device te importeren. Ten eerste kan de functie "Importeren" gebruikt worden waarbij een bestand vanaf dit apparaat geselecteerd kan worden. Eenvoudiger is meestal om de Sobilek te openen (bijv. vanuit Whatsapp) en in de popup die dan verschijnt (zie links) de Sobilek app te selecteren. De Sobilek wordt dan automatisch geïmporteerd en is direct beschikbaar vanaf het start scherm.
Bij het bewerken van een Sobilek opent de editor. In de editor kunnen vragen aangemaakt worden, foto's en video's toegevoegd en locaties op een Google Maps kaart geselecteerd worden. De editor kent 3 verschillende schermen; een detail scherm (zoals links afgebeeld), een lijst overzicht en een instellingen scherm. De schermen kunnen middels knop 1 zoals in het plaatje links aangegeven gewisseld worden. Vanuit het detail scherm kun je met deze knop naar het lijstoverzicht en vanuit daar met dezelfde knop naar het instellingen scherm om vervolgens met wederom dezelfde knop weer terug te gaan naar dit detail scherm. Met Knop 2 kom je altijd weer terug in het start scherm.
In de balk bovenin wordt op de plaats van 3 (zie plaatje links) aangegeven welke vraag op dit moment getoond wordt (eerste getal) en hoeveel vragen er zijn (tweede getal).
De tekst die behoord bij deze vraag kan in het tekstveld 4 ingevoerd worden. Deze is optioneel, maar indien ingevuld zal deze in de afspeelmodus zichtbaar zijn bij deze vraag.
Met het veld "Code om volgende vraag te ontgrendelen" kan een code gezet worden die in de afspeelmodus gebruikt wordt om toegang tot de volgende vraag alleen toe te staan na het invoeren van de juiste code. Dit kan bijvoorbeeld het juiste antwoord zijn op de vraag zoals deze in 4 ingevoerd is.
Het echte interessante deel van deze app zit in het bovenste deel van dit detail scherm. Hier kan media toegevoegd worden in de vorm van een foto, een video of een GPS locatie. Knop 1 geeft toegang tot de camera van het apparaat. Hiermee kan een foto gemaakt worden en deze wordt direct aan deze vraag gekoppeld. Met knop 2 kan een willekeurige afbeelding geplaatst worden bij deze vraag door deze te uploaden vanaf dit apparaat. Knop 3 opent eveneens de camera van dit apparaat maar dan in video mode. Met knop 4 wordt de huidige GPS locatie bepaald en vervolgens getoond in een Google Maps kaartje.
Knop 5 geeft toegang om de gekoppelde media nader te bewerken. In het geval van een afbeelding opent dit een foto editor waarin diverse bewerkingen mogelijk zijn zoals de afbeelding bijsnijden, roteren, voorzien van extra tekst of voorzien van allerlei speurtocht gerelateerde afbeeldingen. Indien een GPS locatie is toegekend opent dit een configuratie scherm waarin enkele instellingen m.b.t. die locatie ingesteld kunnen worden (zie onder).
Indien de GPS locatie toegevoegd wordt dan zal in eerste instantie de huidige locatie op een Google Maps kaartje getoond worden (zie links). De locatie marker is echter nog te verplaatsen door deze even vast te houden en deze vervolgens te verslepen naar de gewenste locatie.
Bij de locatie marker wordt naast de GPS coördinaten de nauwkeurigheid getoond waarmee de meting werd gedaan. Indien de coördinaat bepaald werd door de huidige locatie uit te lezen toont dit de nauwkeurigheid van die meting. Zodra de marker verplaatst wordt zal de nauwkeurigheid 0 meter aangeven, omdat dan van een locatiebepaling geen sprake meer is.
Tot slot toont de marker hoe de GPS locatie in de afspeelmodus gebruikt zal worden. Daarvoor zijn twee opties, die via de bewerken knop links aan te passen zijn:
Toon locatie op kaart - Toon in de afspeelmodus deze locatie op een Google Maps kaart
Toon afstand tot deze locatie - Toon in de afspeelmodus alleen de afstand van de speler tot deze locatie (in meters)
Met de navigatiebalk kan genavigeerd worden tussen de vragen en kunnen vragen toegevoegd of verwijderd worden:
Ga naar de eerste vraag
Ga naar de vorige vraag
Ga naar de volgende vraag
Ga naar de laatste vraag
Voeg een nieuwe vraag toe (altijd als laatste vraag)
Verwijder de huidige vraag
In het lijst overzicht worden alle vragen in een lijst overzicht getoond, onder elkaar. Dit geeft een overzicht van alle vragen, maar belangrijker; de volgorde van de vragen zijn vanuit dit overzicht te wijzigen. Een vraag kan simpelweg opgepakt worden (ingedrukt houden) en op de gewenste positie losgelaten worden. De nummers van de vragen worden daarbij automatisch bijgewerkt.
In het instellingen overzicht is de naam van de speurtocht aan te passen. Op deze plek kan ook ingesteld worden of deze Sobilek alleen op dit apparaat in de bewerkmodus geopend kan worden (daarbij worden de codes immers zichtbaar), of op alle apparaten. Deze optie staat standaard aan omdat doorgaans niet de bedoeling is dat spelers van de speurtocht de Sobilek kunnen bewerken en daarmee ook de codes kunnen bekijken.
In de afspeelmodus kan door middel van horizontaal swipen door de vragen gelopen worden. Het kruisje rechtsboven stopt de afspeelmodus en gaat terug naar het startscherm. Bij vragen met een foto wordt de foto getoond met daaronder de vraag.
Inzoomen op de foto is mogelijk door op de foto te klikken en met 2 vingers de foto te vergroten of te verkleinen.
Wanneer bij een vraag een video of Google Maps gebruikt wordt, dan verschijnt de vraag wel op het scherm maar opent de video of locatie niet direct. Door op de play knop bovenaan te drukken start je Google Maps, de video of de afstand indicator (indien bij Google Maps de optie afstand tot deze locatie gekozen is).
Indien een code op deze vraag is gezet (via het veld "Code om volgende vraag te ontgrendelen") dan verschijnt er een slotje links bovenin het scherm. Door op het slotje te klikken kun je deze code invullen. De speler kan pas verder naar de volgende vraag als deze code juist is ingevuld.
Sobilek is een app waarmee je op eenvoudige wijze je eigen speurtocht kunt uitzetten, waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van foto's, video's en GPS locaties. De meest eenvoudige variant is een serie foto's van objecten langs een bepaalde route die de deelnemers moeten zoeken. Bij iedere foto moet vervolgens een vraag beantwoord worden. Die vraag is eenvoudig te beantwoorden als de exacte locatie van waar de foto genomen is gevonden is.
De app is ook uit dat idee ontstaan. Er zijn diverse apps waarmee je soortgelijke speurtochten uit kunt zetten, maar het blijft een beetje klungelen om vragen als tekst toe te voegen aan de foto en om de vragen vervolgens te delen met de deelnemers. In de basis vervult deze app die behoefte; een eenvoudige manier om foto's te maken, te voorzien van een vraag en deze als geheel makkelijk kunnen delen via bijvoorbeeld WhatsApp. Gaandeweg zijn er features toegevoegd, zoals het toevoegen van video i.p.v. een foto, het tonen van een locatie via Google Maps en de mogelijkheid om het vervolg van de speurtocht af te kunnen afschermen met een code.
Sobilek staat voor so-bi-lek, een afkorting van sök bild lek. Sök bild is Zweeds voor "zoek afbeelding" en "lek" betekent spel in het Noors. Het idee om Noors en Zweeds te gebruiken en het woord "lek" terug te laten komen is afkomstig uit een vriendengroep die zichzelf "Lekkveld" noemt, wat "Spelletjesavond" in het Noors betekend. Het is namelijk die vriendengroep waarbij de speurtochten in deze vorm regelmatig gebruikt worden. De naam "Lekkveld" is ontstaan in de Hyves tijd, waarbij een unieke naam gevonden moest worden voor de groep vrienden die iedere 3 weken op vrijdagavond bij elkaar wilden komen om spelletjes te spelen.
Nee. Alhoewel de App gebouwd is in react native en daarmee te porten is naar zowel Android als Apple, heb ik nooit de moeite genomen om dit voor Apple ook daadwerkelijk te doen. Ik heb zelf geen Apple devices en kan daarop niet testen en een App uploaden in de Applestore is geen eenvoudige route, omdat Apple daarvoor strenge richtlijnen hanteert.
Ja, en zonder advertenties. De App is ontstaan uit pure hobby; de samenkomst van de interesse voor puzzel -en speurtochten en de interesse voor App development m.b.v. react native. Het doel is dus altijd geweest om een leuke App te bouwen, niet om er geld mee te verdienen. Wel is het zo dat deze App gebruik maakt van de Google Maps API, die niet gratis meer is bij veelvuldig gebruik. Mocht deze app zo populair worden dat ik daar zelf voor moet gaan betalen, dan wordt het denk ik tijd om iets te veranderen aan het "business model".
Vooralsnog niet. Maar mocht iemand ooit interesse hebben om bij te dragen of om aanpassingen te doen aan deze app, neem even contact op. Dat kan ook zijn een port naar Apple of het vertalen van de app naar een andere taal dan Nederlands of Engels.
Het kan voorkomen dat je een Sobilek per ongeluk gelocked hebt, omdat deze op een ander apparaat is gemaakt waar je geen toegang meer toe hebt en de optie "Sta bewerken alleen toe op dit apparaat" aan staat. In dat geval; geen paniek! Een beetje technische kennis is echter wel vereist. Een Sobilek is in feite een zip bestand met daarin een sobilek.json bestand en de bijhorende afbeeldingen en video's. Je kunt simpelweg in dit sobilek.json bestand de optie "allowEditingOnlyOnThisDevice" aanpassen van true naar false. Dus: deel de Sobilek, sla deze lokaal op, en unzip het Sobilek bestand. Open vervolgens de sobilek.json en zet allowEditingOnlyOnThisDevice op false. Zip het geheel weer en importeer het in de app.
Stuur een email naar sobilek37@gmail.com